Monday, November 22, 2004

Cormega och 2pac

På Cormegas hemsida ligger sen ett tag en låt där han lägger ner några rader efter en gammal 2pac-vers (över ett halvkasst beat, tyvärr!), och för en gångs skull känns det här eviga återanvändandet av döda rappare rätt. Live Your Life av Cormega är samma sorts låt som Keep Your Head Up, Thun and Kicko är Amerikaz 2 Most Wanted (i båda låtarna ser vi också hur två tekniskt halvdana rappare lyfter sig i legenders sällskap), och det är få lyricister som kan kombinera hejdlöst skryt, rå fientlighet och teknisk briljans som de gör i Unforgiven och No More Pain.

Få rappare kan få med ett brett register av känslor och ämnen i en vers utan att tumma på teknik och logik. Mega Montana bemästrar sitt hantverk till den grad att han får sagt precis det han vill - bland alla de föregångare som tillsammans skapat konstformen hittar han sin egen röst, undviker gangsterklichéerna och thug-gimmickarna och skapar personlig, poetisk och verklighetsanknyten musik.

Som tur är ser inte Mega ut att ha samma dödsdrift som Pac, och verkar ta det lugnt i sitt nya liv som ansvarsfull far och skivbolagschef - förhoppningsvis leder detta till att han spelar in mästerverk även på åldersomshemmet.

intervjuer med Cormega:

http://www.geocities.com/hiphopinterview/cormega.html
http://www.urbansmarts.com/interviews/cormega1.htm
http://halftimeonline.com/cormega.htm
http://www.hiphopgame.com/index2.php3?page=cormega
http://www.trickology.com/thebored/archive/index.php/t-1371.html
http://www.reactmag.com/features/feature.php?nid=24
http://www.ukbestkept.com/interviews/cormega.php
http://www.thaformula.com/cormega_special_edition.htm

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home